Welkom

Elke dag zetten verschillende overheden, vrije beroepen, middenveldorganisaties, vrijwilligers en burgers zich in voor (aanstaande) gezinnen met kinderen en jongeren . Met de Huizen van het Kind willen we de krachten bundelen zodat meer gezinnen beter ondersteund worden.

Deze website tracht een actueel overzicht te bieden van de dialoog en procedures die doorlopen worden. Bovendien willen we op deze site de initiatieven waarvan we van kunnen leren en de natuurlijke groei van de Huizen van het Kind zichtbaar maken.

Nieuws

  • In 18 Vlaamse steden en gemeenten en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest komen er vanaf 1 maart 2018 nieuwe lokale samenwerkingsverbanden. Het gaat om een aanbod kind- en ouderactiviteiten en meer dan 500 bijkomende plaatsen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen in de kinderopvang ingebed in de Huizen van het Kind. Dit aanbod is mogelijk dank zij de subsidieoproep 'KOALA', een unieke publiek-private samenwerking in de strijd tegen kinderarmoede. ‘KOALA’ komt duidelijk tegemoet aan een sterke nood van veel steden en gemeenten. Er kwamen liefst 56 aanvragen vanuit 41 Huizen van het Kind, verspreid over Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Lees het volledige bericht.

  • Via de bevraging bleek dat verschillende Huizen van het Kind actief aan de slag zijn om een link te maken met jeugdhulp. Op basis van bezoeken en input via dialoogtafels werd een pdf document opgesteld om te inspireren. De tekst is nog niet volledig af en je kan bedenkingen meegeven via huizenvanhetkind@kindengezin.be. Zo kunnen we komen tot een tekst die de dialoog en dynamiek tussen jeugdhulp en Huizen van het Kind binnen het beleid en de praktijk verder kan bevorderen.

  • Speelbank.be, een initiatief van het Steunpunt Kinderopvang van de VVSG, stelt na overleg met EXPOO haar virtuele deuren open voor de Huizen van het Kind. Op deze website kan je speelactiviteiten en speeltips vinden voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Veel kinderopvanglocaties vinden hier inspiratie, maar uiteraard zijn de speeltips voor iedereen bruikbaar. Surf naar www.speelbank.be en log in met het paswoord 'huisvanhetkind'. Op die manier kan je helemaal vrij door het aanbod snuisteren.